Вуглеводи (Carbo)

Питання постачання мускулатури енергією займає провідне становище в питанні її зростання і розвитку. Природно, що м'язи потребують субстратах, розщеплення яких дає енергію для м'язової роботи, роблячи тренування більш інтенсивної і плідною. Найефективнішим і надійним постачальником сил вважаються вуглеводи (цукри). Що це?

До них відносять широкий клас сполук органічного характеру, що мають в своєму складі карбонільну групу і кілька гідроксигруп. Найбільш відомими сахаридами вважаються глюкоза, фруктоза, крохмаль і ін. Вони грають важливу роль для людини, і повинні бути присутніми в кожному раціоні харчування атлета.

Вуглеводи вважаються одним з найбільш легкодоступних джерел енергії, незважаючи на їх низьку частку в організмі - всього 2% від обсягу запасів енергії, вони - необхідний структурний компонент харчування в будь-якому раціоні.

Раціональним вважається індивідуальний підбір відсотка прийнятих з їжею вуглеводів.

Найважливіші функції сахаридов в організмі:

• Структурна - складові частяі в структурі клітин організму

• Захисна - померлі клітини формують різноманітні захисні шари в рослинах, як колючки

• Пластична - запаси зберігаються як резерв поживних компонентів, знаходяться в складних молекулах (рибоза, дезоксирибоза), які будують необхідні освіти в організмі, як АТФ, ДНК і ін.

• Енергетична - джерело енергії. Так, при окисленні 1 грама сахариду синтезується 4,1 кілокалорій енергії і 0.4 грама води.

• Регуляторная- регуляція осмотичного тиску.

• Рецепторная - складова частина рецепторів клітин, а також лігандів.

Вуглеводи і бодібілдинг. Протягом дня властивість запасання сахаридов поступово знижується, тому раціональним вважається їх прийом саме вранці (4-6 годин після ранкового пробудження).

В процесі здорового харчування цукориди займають 50% від загальної частки енергетичних джерел.

Для нормованого регулювання харчування при заняттях бодібілдингом або ж фітнесом є показник глікемічного індексу. Чим вище його значення, тим більш високе число викинутого їм інсуліну, і, тим самим, більш прискорене зниження надмірного вмісту глюкози в крові. Люди, схильні до повноти, а також спортсмени, що знаходяться на «сушці», а також опрацьовує рельєфність м'язів, повинні приймати їжу з максимально зниженим глікемічним індексом, так як прості цукри стимулюють синтез жирових відкладень. Виняток становить 2-3 годинний проміжок після тренування - так зване «білково-вуглеводне вікно», коли вуглеводи перетравлюються, що не відкладаючись в якості жирового прошарку. Отже, після тренування організм варто максимально заповнювати сахаридами, а також білками, бо при цьому поліпшується засвоєння амінокислот м'язами, а також чутливість до інсуліну.

Вуглеводи при массонаборе і жіросжіганіі. В процесі приросту м'язової маси, сравненітельно з іншими поживними компонентами, цукри найбільшим чином приймають в цьому участь. Для приросту 0,5 кг м'язової маси, потрібно близько 2500 кілокалорій енергії - досить велике число, яке можуть синтезувати вуглеводи. Вони - джерело тієї самої «чистої» енергії, а організм віддасть перевагу більш охоче цукориди протеїнів і жирів. А самі цукри, розщеплюючи, зберігають протеїни для їх безпосередніх завдань - нарощування і відновлення тканин.

Крім того, цукри досить важливі під час спалювання жирів. Під час недостатнього прийому сахаридов, жири будуть розщеплюватися не так оперативно.

Filters
Позиція
Назва товару
Ціна
Виробник
Колір
Фасовка
Форма випуску
Обєм, мл
Сортувати у порядку збільшення
Відобразити як Таблиця Список
1 елемент
16
32
48
16
32
48
To Top
Меню
Профіль
Улюблене
0 Кошик